Bron: (binnenlandsbestuur.nl)https://www.binnenlandsbestuur.nl/digitaal/tiktokker-met-beperking-wil-burgemeester-worden

‘Blindfluencer’ Tjarda Struik zet zich in de gemeenteraad en op TikTok in voor meer inclusie. Nu wil ze burgemeester worden.

Tjarda Struik, die door een oogaandoening nog maar vijf procent zicht heeft, heeft een grote schare volgers op sociale media. In haar video’s laat ze op komische wijze zien hoe een slechtziende in het zwembad stapt, skiet of een glas wijn inschenkt. Daarnaast is Struik gemeenteraadslid voor de VVD in Zeist en heeft ze de ambitie om burgemeester te worden. Ze merkt dat die verschillende rollen zich soms moeilijk laten combineren.

Aanjaagteam

Als voorvechter van inclusie zet Tjarda Struik zich in om meer mensen met een beperking politiek actief te maken. Ze is onderdeel van het aanjaagteam van het ministerie van Binnenlands Zaken en Koninkrijksrelaties. Dat heeft tot doel om enerzijds de politiek te informeren en inspireren over de toegevoegde waarde van mensen met een beperking voor de politiek. ‘Benoem in campagnes dat partijen iemand zoeken met een beperking. Zorg dat mensen zich uitgenodigd voelen.’ Anderzijds biedt het team informatie aan mensen met een beperking die een politieke carrière overwegen. ‘Veel van hen hebben financiële zorgen. Welke gevolgen heeft politiek actief worden op hun uitkering? Hoe regel je ondersteuning, bijvoorbeeld bij het lezen van de stukken of met vervoer? Hoe combineer je het met een baan, als je al structureel minder energie hebt?’

Goed vindbaar

Aan de interesse van de doelgroep ligt het niet, zegt Struik. Veel mensen met een beperking zijn zijdelings actief via een belangenvereniging. Het zijn vooral de praktische struikelblokken die ze ervan weerhouden om echt de stap naar de politiek te maken. Op een besloten website vinden ze sinds kort relevante informatie en kunnen ze vragen stellen. Struik is zich ervan bewust dat er nog een lange weg te gaan is. Hoewel 12 procent van de samenleving een beperking heeft, is slechts 0,5 procent politiek actief. ‘Maar toen ik actief werd in de gemeenteraad van Zeist moest ik nog hard zoeken naar voorbeelden. Door zo’n aanjaagteam treed je meer in de openbaarheid en ben je beter vindbaar.’

Bekendheid

Nu weten mensen Tjarda Struik sowieso al goed te vinden. Op TikTok heeft ze 172.900 volgers. Bezoekt de burgemeester van Zeist, Koos Janssen, een basisschool, dan willen de leerlingen vooral één ding weten: “kent u Tjarda?”. Struiks faam is zo groot dat kinderen regelmatig bij thuis aanbellen of haar filmen op straat. Ongestoord uit eten gaan is er niet meer bij. 

BB Heb je er eigenlijk weleens spijt van dat je blindfluencer bent geworden?

TS 

Soms, als ik met mijn gezin ben en mijn chagrijnige zelf wil zijn. Maar op andere momenten merk ik dat ik echt verschil maak. In de gemeenteraad heb ik niet altijd het gevoel of het veel uitmaakt of ík daar zit of iemand anders. Wat ik doe op sociale media heeft impact op de manier waarop we kijken naar mensen met een beperking. Hoe meer je iets ziet langskomen, hoe meer het normaliseert. Dat hoop ik te doen met sociale media en met meer serieuze dingen die ik doe, zoals zo’n aanjaagteam.

Hoe meer je iets ziet langskomen, hoe meer het normaliseert.

BB Waarom benoem je dat onderscheid zo nadrukkelijk?

TS 

Mijn grote droom is om ooit burgemeester te worden. Daarnaast is mijn droom om mijn bedrijf nog veel groter te maken. Maar dat bedrijf draait deels om het maken van content en dat is vooral entertainment. Omdat die oppervlakkige kant van mij het meest zichtbaar is, vinden sommige mensen me minder geschikt voor bepaalde posities. Soms krijg ik de vraag of ik bezig ben met een oriëntatie op het burgemeesterschap omdat ik denk dat ik geschikt ben, of om te laten zien dat het kan.

BB Hoe reageer je op zo’n vraag?

TS 

Waarom zou ik alleen reageren op zo’n positie om de wereld te laten zien dat het kan? Dat lijkt me een magere motivatie. Ik leg dan uit dat de rollen die ik nu apart op me neem, worden verenigd in het burgemeesterschap. Bovendien geloof ik dat het tijd wordt voor meer vernieuwing, in brede zin. In de politiek hoeven niet alleen zwaar geleerde mensen te zitten. Je mag best eigentijds zijn en je mag best gebruikmaken van sociale mediakanalen.

BB Hoe kijk je aan tegen een TikTokverbod voor rijksambtenaren?

TS 

Dat er nu een discussie plaatsvindt over de veiligheid en onze data vind ik super goed. Een verbod voor ambtenaren geeft het juiste signaal. Vervolgens start de onderhandeling met TikTok om alle informatie op een server binnen de EU te krijgen. Maar als TikTok het niet wordt, dan staat er morgen een nieuwe partij op die hetzelfde gaat doen. Omdat het zo goed werkt. TikTok weet precies wat jij wil zien. En TikTok is ook een plek waar je heel makkelijk informatie vindt in hapklare brokken. Met een verbod zeg je als overheid dat je het geen communicatiekanaal vindt en dat is toch wel ouderwets.

Als TikTok niet meer mag, staat er morgen een nieuwe partij op die hetzelfde biedt als TikTok. Omdat het zo goed werkt.

BB Zou je andere TikTok-video’s opnemen als je burgermeester bent?

TS 

Het is nu al ingewikkeld aan het worden. Ik hou de grenzen goed in gaten, maar als je op mijn leeftijd op TikTok zit, ben je voor een bepaalde groep mensen sowieso al gediskwalificeerd. Ik maak ook serieuze content, maar de grappige filmpjes gaan viraal. Prima. Wat ik doe op TikTok vind ik leuk en belangrijk. Alleen wordt het niet altijd zo gezien.

Naar de inhoud springen