Ja, ik word blind, maar ik bén niet mijn beperking’

Over mij

Hallo, ik ben Tjarda. Welkom in mijn wereld. Ik heb een visuele beperking, maar dat heeft me nooit tegengehouden mijn dromen en ambities waar te maken. Ik ben moeder, vrouw, psycholoog en ondernemer. Een groot voorvechter van diversiteit en inclusie. Én ik ben de trotse burgemeester van het mooie Leiderdorp.

Ik bén niet mijn beperking

Toen ik opgroeide hadden mensen om mij heen vaak meer oog voor wat ik (mogelijk) niet zou kunnen vanwege mijn beperking, dan voor wat ik wél kon. Maar opmerkingen als ‘jij wilt gewoon te veel’ of ‘dat kun jij toch niet’, hebben me alleen maar aangespoord om nog harder te werken en verder te komen. Niemand anders dan ikzelf zal voor mij bepalen wat ik wel of niet kan. Ja, ik word blind, maar ik bén niet mijn beperking en laat mijn beperking niet mijn leven bepalen. Mijn hersens werken prima, dat staat los van mijn ogen.

Een buitenstaander zonder zicht

Tijdens mijn studie psychologie ging mijn gezichtsvermogen steeds verder achteruit, waardoor veel dingen niet meer zo vanzelfsprekend waren. Hierdoor werd ik gedwongen om opnieuw te evalueren wie ik was en wat ik wilde. Zonder zicht voelde ik me ineens een buitenstaander. Ik vond nauwelijks voorbeelden van professionals met een beperking, met wie ik me kon identificeren in de functies die ik op een dag wilde vervullen. Ik zag heel weinig vrouwen, en nog minder openlijk beperkte professionals, in leidinggevende en bestuurlijke functies, dus jarenlang bagatelliseerde ik wie ik was in verschillende professionele rollen – van communicatieadviseur en vervolgens manager tot ondernemer.

Feilloos instinct voor kansen en mogelijkheden

De inzichten uit mijn studie combineer ik met mijn kennis van bedrijfskunde. Als ondernemersdochter heb ik bovendien een feilloos instinct voor kansen en mogelijkheden. En door mijn eigen ervaringen als ambitieuze vrouw met een beperking, ben ik gepassioneerd over inclusie en gelijkwaardigheid. Ik geloof dat wanneer iedereen écht zichzelf kan zijn – als vrouw, migrant, iemand met een fysieke beperking, psychische kwetsbaarheid of wat dan ook – we een onbenut potentieel aanboren waar iederéén beter van wordt.

 

Wie ben ik nog meer?

Naast inclusie en het burgemeesterschap heb ik nog meer passies. Zoals mijn man Frans, mijn twee kinderen en onze dwergpoedel. Wanneer ik niet bezig ben met het uitoefenen van mijn burgemeestersambt, geniet ik van het buitenleven, Jazz of klassieke muziek. Ik heb een enorme drang naar optimalisatie en ontwikkeling van mijzelf en alles om me heen. Daarom lees ik iedere week wel een – business – boek en luister ik geregeld podcasts die te maken hebben met groei, zowel zakelijk als persoonlijk. Ik streef ernaar mijn ecologische footprint te verkleinen, door onder andere vegetarisch te eten, buurt en bos om me heen schoon te houden en elektrisch te rijden. Verder ben ik een enthousiast ontdekker van nieuwe plekken en breng ik graag tijd door met gezin, familie en vrienden.

Ga naar de inhoud