Ja, ik word blind, maar ik bén niet mijn beperking’

Over mij

Hallo, ik ben Tjarda. Welkom in mijn wereld. Ik heb een visuele beperking, maar dat heeft me nooit tegengehouden mijn dromen en ambities waar te maken. Ik ben trotse moeder, vrouw, psycholoog en ondernemer. Ook ben ik politiek actief. Én ik ben een groot voorvechter van diversiteit en inclusie.

Ik bén niet mijn beperking

Toen ik opgroeide hadden mensen om mij heen vaak meer oog voor wat ik (mogelijk) niet zou kunnen vanwege mijn beperking, dan voor wat ik wél kon. Maar opmerkingen als ‘jij wilt gewoon te veel’ of ‘dat kun jij toch niet’, hebben me alleen maar aangespoord om nog harder te werken en verder te komen. Niemand anders dan ikzelf gaat voor mij bepalen wat ik wel of niet kan. Ja, ik word blind, maar ik bén niet mijn beperking en laat mijn beperking niet mijn leven bepalen. Mijn hersens werken prima, dat staat los van mijn ogen.

Een buitenstaander zonder zicht

Tijdens mijn studie psychologie ging mijn gezichtsvermogen steeds verder achteruit, waardoor veel dingen niet meer zo vanzelfsprekend waren. Hierdoor werd ik gedwongen om opnieuw te evalueren wie ik was en wat ik wilde. Zonder zicht voelde ik me ineens een buitenstaander. Ik vond nauwelijks voorbeelden van professionals uit de disability-community met wie ik me kon identificeren in de functies die ik op een dag wilde vervullen. Ik zag heel weinig vrouwen, en nog minder openlijk beperkte professionals, in leidinggevende en bestuurlijke functies, dus jarenlang bagatelliseerde ik wie ik was in verschillende professionele rollen – van communicatieadviseur en vervolgens manager tot ondernemer.

Feilloos instinct voor kansen en mogelijkheden

De inzichten uit mijn studie combineer ik met mijn kennis van bedrijfskunde. Als ondernemersdochter heb ik bovendien een feilloos instinct voor kansen en mogelijkheden. En door mijn eigen ervaringen als ambitieuze vrouw met een beperking, ben ik gepassioneerd over inclusie en gelijkwaardigheid. Ik geloof dat wanneer iedereen écht zichzelf kan zijn – als vrouw, migrant, iemand met een beperking of psychische kwetsbaarheid of wat dan ook – we een onbenut potentieel aanboren waar iederéén beter van wordt.

 

Wie ben ik nog meer?

Naast inclusie heb ik nog meer passies. Zoals mijn man Frans, mijn twee kinderen en onze dwergpoedel. Wanneer ik niet bezig ben met presentaties, ontmoetingen met klanten of mijn werk als gemeenteraadslid van Zeist, geniet ik van het buitenleven, Jazz of klassieke muziek. Ik heb een enorme drang naar optimalisatie en ontwikkeling van mijzelf en alles om me heen. Daarom lees ik iedere week wel een – business – boek en luister ik geregeld podcasts die te maken hebben met groei, zowel zakelijk als persoonlijk. Ik streef ernaar mijn ecologische footprint te verkleinen, door onder andere vegetarisch te eten, buurt en bos om me heen schoon te houden en elektrisch te rijden. Verder ben ik een enthousiast ontdekker van nieuwe plekken in binnen- of buitenland en breng ik graag tijd door met gezin, familie en vrienden.

“Ik voel me verplicht de weg vrij te maken voor toekomstige generaties. Met of zonder beperking”

Authenticiteit biedt ruimte, inspiratie, nieuwe inzichten en perspectieven. Het maakt organisaties en personen sterker. Ik heb me lang verbaasd over het gebrek aan diversiteit en inclusie. Niet alleen op de werkvloer, maar overal om ons heen. Die tijd is voorbij. Ik wil – en ga – er iets aan doen. Als spreker voor organisaties en op events, als influencer op social media en als adviseur voor bedrijven en personen. Inclusie is niet zomaar iets ‘voor erbij’. Het is een manier van leven en zijn. Werken aan een inclusieve samenleving vergt tijd en aandacht. En die geef ik met alle liefde.

Zullen we eens kennismaken?

Ga naar de inhoud