“Hoi, ik ben Tjarda en ik ben bijna blind”

Blindfluencer

Misschien heb je mijn video’s wel eens voorbij zien komen op je social media? Dan weet je dat ik eigenlijk ieder filmpje zo begin. Het is nu eenmaal wie ik ben. Feit is dat ik een progressieve oogaandoening heb waardoor ik nog maar vijf procent zicht heb. Maar houdt dit me tegen om het leven te leiden dat ik wil leiden? Nee dus.

Hoe het begon

In 2021 postte ik voor het eerst een filmpje over mijn aandoening. Wat begon als een experiment, groeide al snel uit tot een bijna dagelijkse bezigheid. Op TikTok deel ik humoristische video’s over mijn leven. Niét om te laten zien hoe je met een blind persoon om moet gaan, maar vooral om een eerlijk beeld van mezelf neer te zetten.

Ik wil iedereen – jong en oud – graag een stukje Tjarda laten zien. Ze meenemen in mijn wereld. Laten zien hoe ik omga met zaken die voor bijna ieder ander zo vanzelfsprekend zijn. Zoals een glas wijn inschenken of en cadeautje kopen voor iemand. Ik geloof dat inclusie pas begint als je jezelf echt kunt laten zien zoals je bent. Als jij begint, volgen andere mensen. Met mijn filmpjes wil ik de wereld dan ook een stukje inclusiever te maken. Met ruim 200.000 volgers lijkt dit inmiddels aardig te lukken.

Online-burgemeester

Ik vind het belangrijk om ook in mijn burgemeestersambt aan mijn volgers te kunnen blijven laten zien wat ik zoal doe als burgemeester. Wat mijn ambt inhoudt en ook waar ik tegenaan loop. Ik zie social media dan ook echt als een kans op nog meer verbinding met de Leiderdorpers. Ik wil ze laten zien dat ik niet ver van ze afsta, maar benaderbaar ben. Ik sta altijd open voor goede ideeën en denk graag met ‘mijn’ inwoners mee. Bijvoorbeeld over een leuk filmpje om een wijktopic onder aandacht te brengen. Of een educatieve video van/voor de scholen. Dus ben jij een inwoner van Leiderdorp en wil je graag in gesprek? Dan neem gewoon contact met mij op. Dat ‘vind ik leuk’!

Tjarda staat met haar jas aan in het bos.

Volg mij op Social media

Ga naar de inhoud